Základným problémom roku 2003 pre úrad PSK bolo financovanie

05.02.2004 Celý región

Financovanie úradu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) bolo základným problémom v jeho chode za rok 2003. Sprievodné ťažkosti predstavovalo jeho umiestneni...
Financovanie úradu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) bolo základným problémom v jeho chode za rok 2003. Sprievodné ťažkosti predstavovalo jeho umiestnenie v Prešove a dôsledky z nedokončeného procesu decentralizácie. Vyplýva to zo správy, ktorou sa na zasadnutí v Prešove 3. februára zaoberalo zastupiteľstvo PSK.

Podľa predkladateľa správy riaditeľa úradu Alexandra Ernsta môže zabezpečiť dostatok financií pre úrad zmena finančných tokov v prospech samosprávy zavedením sústavy daní, rozpočtových pravidiel či systému finančného vyrovnania. V súčasnosti je hrozbou aj neriešená skrytá zadlženosť zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK, či nepoistenie ich majetku.
Na margo sídla úradu Ernst konštatoval, že štátna správa za dva roky nevyriešila otázku jeho definitívneho umiestnenia. Zatiaľ sa nachádza v dvoch objektoch v Prešove a čelí priestorovým ťažkostiam.
Za rok 2003 pribudlo 13 pracovníkov úradu a ich celkový počet k 31. decembru činil 125. Vysokoškolsky vzdelaných bolo z nich 74, čo je bezmála 60 percent. Úrad je od svojho vzniku rozčlenený na deväť odborov.

(jj)
 

Vyberte región